STAPSPARRING

De stapsparring bestaat uit drie verschillende soorten:

Sambo Matsogi (Drie stapsparring)
De drie stapsparring zijn series van oefeningen die bedoeld zijn om de beginnende Taekwondoïn een basis mee te geven als voorbereiding op de verdere twee en een stapsparring. Het bestaat uit drie identieke aanvallen, drie identieke verdedigingen en een counter-aanval. Het voornaamste doel is om de beginnende leerling bekend te maken met de handtechnieken op lichaams-en gezichtshoogte en beentechnieken op de lagere sectie van het lichaam. Dit type stapsparring is bijzonder geschikt om goede standen aan te leren en de juiste afstand voor aanvallen in te schatten. Er zijn twee manieren van oefenen: een-richting en twee-richtingen. Beide manieren kunnen zowel alleen als met een partner uitgevoerd worden.

Ibo Matsogi (Twee stapsparring)
Het voornaamste doel van dit type sparring is om een mix van hand en voettechnieken aan te leren. De aanvaller moet daarom afwisselend de hand en voet gebruiken. Het is echter volledig vrij voor de aanvaller om te kiezen waarmee gestart gewordt (hand, dan wel voet).

Ilbo Matsogi (Een stapsparring)
Eén-stapsparring wordt beschouwd als het belangrijkste onderdeel van stapsparring. Het ultieme doel van Taekwon-do is immers om een overwinning te behalen door gebruik te maken van slechts één krachtige techniek. Het wordt de student aanbevolen om alle technieken te oefenen, inclusief counter-aanvallen, vliegende aanvallen en verdedigingen en ontwijkende aanvallen met hand en voet. Het geheim van dit type sparring ligt in het gebruik maken van het juiste natuurlijke wapen van het lichaam op het juiste gekozen doelwit.